USF hva?

Vi på HKV har ofte vist til USF, United Sardin Factory, som et av de husene vi er inspirert av. Men hva er egentlig USF?

Vi vet ikke helt hvor mange tusener som har vært innom dørene til USF i årenes løp siden åpningen i 1993. Men mange er det. I løpet av ett år har omtrent 250 000 personer besøkt USF. Hva har de gjort der?

Eller – spørsmålet er vel rettere sagt – hva har alle disse menneskene her å gjøre til stadighet?  De spiller noe, kontrabass for eksempel, eller teater. Noen skriver en bok, andre skriver noter. Mange bilder blir laget her – malerier og film. Så har vi de som ikke gjør noe, og det er noe det óg. En kan sitte helt stille og se på Puddefjorden. Sitte på en stol som er pønsket ut og designet på et verksted bare femti meter lenger borte. Helt til konserten begynner, eller filmen, eller foredraget, eller til minstejenten er ferdig på “danseren”.

Noen kommer hit veldig tidlig om morgenen, noen jobber hele natten, mens andre dingler hjem veldig sent, eller tidlig, med restene av en jazzkonsert blandet med morgenfuglsang i ørene.

USF har vært, og er, et kulturhus i ordets bredeste og dypeste forstand. Et sted for folk, og for folks behov for åndelig påfyll. Her er det flere ulike scener for musikk, kunst, film og teater som brukes av scenekunstnere og publikum, men det unike ved USF er ikke bare alle scenene under samme tak. I tillegg kommer nemlig 80 atelierer for kunstnere, samt kontorer og andre lokaler for kulturaktører innen privat og offentlig virksomhet. Hver dag kommer nesten 200 personer til denne ombygde sardinfabrikken for å utføre sitt daglige arbeid. I dag teller de til sammen 120 virksomheter fordelt på alle fagfelt innen kunst- og kultur. Ingen andre steder i landet finner man et så variert og bredt kunstnermiljø og kunstnerisk opplevelsestilbud under samme tak.

Rock og ballett, samtidsmusikk og shantykor, stumfilm og 3D animasjon, amatør og profesjonell – her er det mangfold syv dager i uken hele året.

Det hadde vært noe å ha her. I Haugesund.

(teksten er hentet fra www.usf.no )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *